Welkom

logoheerenveen01

Welkom op de website van de honderdjarige schaakclub Heerenveen. Schaakclub Heerenveen is een club waar gemoedelijkheid hoog in het vaandel staat zonder dat daarbij de mogelijkheden voor groei en prestaties van haar schakers worden vergeten.

Elke maandagavond speelt de seniorenafdeling in een onderlinge competitie. Er wordt op dit moment in één gezamenlijke groep gespeeld van ongeveer 25 personen, ingedeeld op speelsterkte. Op deze manier kan gegarandeerd worden dat elk lid iedere week een partij heeft op zijn of haar eigen niveau. Voor meer informatie, uitslagen en standen: zie het kopje Interne competitie. Eenmaal in de maand vindt er een zogenaamde thema-avond plaats op de maandagavond. Op deze avond wordt bijvoorbeeld een bepaalde opening of openingsvariant behandeld door de wat sterkere schakers waarna vervolgens een korte competitie plaatsvindt waarin deze opening zowel met wit als zwart dient te worden gespeeld. Deze avonden zijn ook voor niet-leden een leuke manier om kennis te maken met de schaakclub. Leden van het bestuur van Heerenveen hebben op deze avond geen eigen partij en hebben dus alle tijd u wegwijs te maken in de schaakwereld in het algemeen en die van schaakclub Heerenveen in het bijzonder.
Kijk voor de eerstkomende thema-avond op de seniorenkalender onder het kopje Over ons. Uiteraard bent u ook op de overige avonden van harte welkom om kennis te maken met de vereniging.

Schaakclub Heerenveen speelt met twee teams mee in de FSB-competitie. Beide teams spelen verdeeld over het seizoen zeven wedstrijden in een enkelvoudige competitie tegen teams van andere verenigingen in de regio Friesland. Het 1e team speelt dit seizoen in de Promotieklasse van de FSB en het 2e team in de 2e klasse van de FSB. Voor meer informatie, uitslagen en standen zie het kopje Externe competitie.

Op de woensdagmiddag vindt het ‘schaakuurtje’ voor de jongere schakers plaats. Vanaf een leeftijd van ongeveer zes á zeven jaar zijn kinderen hier welkom om de beginselen (en hopelijk nog veel meer) te leren van de schaaksport. De jeugdleiders van Heerenveen werken met de door de KNSB erkende stappenmethode om de kinderen het schaken bij te brengen. Wekelijks komen er nu rond de 12 kinderen, die onderling wedstrijden spelen en les krijgen in stap 1,2 en 3. Op zaterdagen zijn er in de regio regelmatig toernooien waar aan meegedaan kan worden.
Wanneer de kinderen oud genoeg zijn en hieraan toe zijn, kunnen ze ook op de maandagavond meedraaien in de seniorencompetitie met een aangepast speeltempo. Op deze manier kunnen ze vast wennen aan de langere partijen die hier gebruikelijk zijn zonder dat het direct erg laat wordt. Voor meer informatie en actuele zaken zie het menu onder het kopje Jeugdschaak.

Ook bezoeken de jeugdtrainers van Schaakclub Heerenveen regelmatig basisscholen in en om Heerenveen. Tegen een geringe vergoeding kan er een aantal lessen of een enkele les worden georganiseerd onder schooltijd of na schooltijd op de BSO. De doelstelling is om het schaken bij een zo groot mogelijke groep kinderen op jonge leeftijd onder de aandacht te brengen, zodat ze van het bestaan van deze erg leuke sport af weten en kunnen bedenken of ze zich hier verder in willen verdiepen.

Erik in diepe concentratie
Erik in diepe concentratie

Bij de schaaksport komt een flinke dosis concentratie, vooruitzien en moed om beslissingen te nemen kijken; allemaal vaardigheden waarvan kinderen de nodige profijt zullen hebben op school. Het afgelopen seizoen is er schaakles gegeven op de Letterbeam, de Commanderije, de Spoorwijzer en de Van Maasdijkschool in Heerenveen en de Compagnonsschool in De Knipe. Voor meer informatie en mogelijkheden kunt u contact opnemen met één van de jeugdleiders; klik hier voor een overzicht van de contactgevens.

En Leo ook, hoewel Rinze afgeleid lijkt door de fotograaf.