basisschoolschaakkampioenschap 2015

Op woensdag 11 maart vond in de van Maasdijkschool het jaarlijkse basisschoolkampioenschap van Heerenveen en omgeving plaats. Het toernooi werd dit jaar bezocht door 32 kinderen, een kleine stijging ten opzichte van vorig jaar. Aangezien bijna alle scholen in en om Heerenveen ondertussen op een vorm van continu rooster zijn overgestapt was de aanvang dit jaar een uurtje  later zodat alle kinderen op hun gemak richting de van Maasdijkschool konden komen. Rond een uur of drie was iedereen gearriveerd en konden na een kort welkomstwoord de partijen beginnen. Opvallend was het grote aantal jongere kinderen dat dit jaar mee speelde; maar liefst acht kinderen uit groep 4 en 5 deden mee en sommigen deden dit heel verdienstelijk.

Viel er vorig jaar nog een beker te winnen voor de ‘sterkste’ school van Heerenveen en  omgeving dit jaar was het toernooi puur op individuele prestaties gericht; er was een wisselbeker voor de kampioen van Heerenveen en er waren drie prijzen te verdelen binnen de categorieën groep 4/5, groep 6/7 en groep 8. De slimme rekenaars onder ons wisten al gauw te bedenken dat er dus voor één uitverkoren twee prijzen waren te halen. Was het vorig jaar nog zo dat de kinderen uit groep 8 het toernooi domineerden en de link leeftijd speelsterkte duidelijk aanwezig was, dit jaar bleek duidelijk dat oefening kunst baart. Van de zes hoogst geëindigde spelers zijn er 4 elke week op de schaakclub te vinden en ook op de  Compagnonsschool werd dit schooljaar lang schaakles gegeven wat vast heeft bijgedragen aan de mooie eindklassering van Julian.

In de categorie groep 4/5 liet David zien dat hij de vruchten begint te plukken van zijn schaaklessen. Hij wist een paar kinderen uit groep 8 te verslaan en won in de laatste ronde ook van clubgenoot Daan, waardoor hij op een nette gedeelde vijfde plek uitkwam in het algemeen klassement samen met Julian van de Compagnsschool. David’s tegenstanders hadden echter meer punten verzameld in het toernooi waardoor de 1e plek in deze categorie voor David is en de 2e plek voor Julian. Petter Stallman wist met 4 punten uit 7 de derde plek in deze categorie te bemachtigen.

De categorie groep 8 leverde dit jaar zoals al eerder gezegd niet de toernooiwinnaar op, de twee sterkste spelers uit groep acht wisten 4,5 punt te scoren wat Bradley van basisschool de Ljepper en Kynan van de van Kleffensschool een gedeelde zevende plek in het totaalklassement opleverde. In dit geval hadden Bradley’s tegenstanders echter de meeste punten verzameld waardoor hij eerste werd in de categorie groep. Als derde in de categorie groep 8 eindigde het enige meisje dat vandaag in de prijzen viel; Lisanne de Bruin net als Bradley van basisschool de Ljepper.

Het grootste deel van de kinderen die dit jaar meededen zitten in groep 6/7, dit was niet alleen qua kwantiteit de maar ook qua kwaliteit de sterkste categorie dit jaar. Maar liefst 7 van de deelnemers zijn tegenwoordig ‘clubschakers’. Sommigen nog wel in de beginfase maar toch. Wat een beetje training al niet te weeg kan brengen liet de uiteindelijke toernooiwinnaar Wout Paulides zien. Wout speelde slechts één keer remise en eindige daardoor een heel punt voor de nummer twee met 6,5 uit 7. Zeker gezien de uitslag van vorig jaar een enorme prestatie van Wout. Dat het nog wel even spannend werd bovenin kwam mede door de aanwezigheid van Christo Antanasof van de van Maasdijkschool op dit toernooi. Voor het toernooi begon kwam zijn juf ons nog even zijn verhaal vertellen; pas een korte tijd in Nederland en hierdoor de taal nog niet helemaal meester maar dat hij kon schaken was zijn juf al wel duidelijk geworden. En hoe; in bijna elke potje wist Christo zijn tegenstanders op de knieën te krijgen ware het niet dat iets te enthousiast zetten van de kant van Christo tot driemaal toe roet in het eten gooide en zijn tegenstanders nog een half puntje opleverde. Christo werd op weerstandspunten en een uiteindelijk beslissings-potje tegen Stijn nog wel tweede van de dag en deze categorie, maar hier had zeker meer in gezeten. Stijn van Cbs de Burcht, die van de clubschakers bovenin het minst lang in training is, wist toch al de derde plek in de wacht te slepen hiermee vele favorieten knap achter zich latend.