Heerenveen 2 – Neo

Tweede team weert zich

Maandag 15 januari moest het tweede team, in nog maar de derde ronde van de tweede klasse A, het opnemen tegen het veel te sterke NEO. Dit team zal zonder moeite kampioen worden, maar onze jongens van het tweede deden een moedige poging om er een acceptabel resultaat uit te slepen.

Tevergeefs, dat wel, want een gemiddeld ratingverschil van bijna tweehonderd punten speel je niet zo maar weg.

Helaas was het good old Jelle Broer die zijn teamgenoten het verkeerde voorbeeld gaf. De torens en loper van zijn tegenstander kregen vrij baan en lieten Jelles stelling in een chaos veranderen.

Terwijl uw reporter achter zijn tafel had plaatsgenomen om zijn papieren bij te werken, klonk er plotseling een kreet van verschrikking door de speelzaal. Frans van Dam was -te laat, maar dat laat zich raden – tot de ontdekking gekomen dat hij materiaal ging verliezen. Jammer, want er leek nog niet zoveel aan de hand te zijn.

Beter verging het Peter Doetjes, die zijn stelling bekwaam dicht hield, de juiste stukken ruilde, nog heel lang doorspeelde zonder dat het resultaat ook maar even in gevaar kwam: ½ – 2½ was de tussenstand.

Er gloorde toen zowaar hier en daar wat hoop voor de onzen. Wiebe was aan stukverlies ontsnapt en had nog wat te spelen. Bij Erik ging het gelijk op, Wim verloor een pion maar er leek weinig aan de hand. En Rinze ging zelfs een stuk winnen. Jammer genoeg raakt hij daar zelfs soms zo confuus van dat hij er geen profijt van weet te trekken. Zo ook nu. Niet veel zetten later was het stukvoordeel tenietgedaan en bleek een vrijpion een handenbindertje. Omdat ook de NEO’er niet recht op het doel af ging, duurde de partij nog vele zetten. Rinze kreeg nog een gouden kans, zag die in tijdnood echter niet, waarna het doek uiteindelijk viel.

Ook Wim en Wiebe konden het ondertussen niet bolwerken en moesten hun koning omleggen. Erik wist zijn stelling in evenwicht te houden met een actief opgesteld paard en verdiende daarmee het tweede halfje van de avond.

Een eervolle vermelding is er nog voor invaller Peter Kalteren die nietsvermoedend en onbevreesd Sjoerd Hoekstra partij gaf. Een klein foutje in de opening leverde een passieve stelling op en kansen op herstel bleven uit. Al met al speelde Peter echter een keurige partij, die hij gewoonweg niet kon winnen.

1-7 verlies, maar niemand die zich daar na afloop druk over maakte.

Op naar de volgende ronde met een tegenstander van gelijkwaardig niveau.