Heerenveen wint bekerfinale

Bekersucces voor Heerenveen

Na een enerverende avond wisten de Heerenveense schakers de FSB-beker te winnen.

Philidor werd in de reguliere partijen op 2-2 gehouden; in de snelschaakverlenging sloeg Heerenveen onverbiddelijk toe met 1-3.

Philidor – Heerenveen

Maarten Etmans – Arjen Pragt 1 – 0 (1-0)

Siegbert de Jong – Ferdi van Bavel 0 – 1 (0-1)

Catharinus Mulder – Tjeerd Siblesz 0 – 1 (0-1)

Eelke Heidinga – Hein van der Wijk 1 – 0 (0-1)

Een wedstrijd in de FSB-competitie aan je voorbij laten gaan bleek voor Tjeerd Siblesz het juiste recept voor een topprestatie in de bekerfinale. De tegenstander zand in de ogen strooien, met een geheime voorbereiding aan het werk zijn. Het werkte wonderbaarlijk goed in de bekerfinale. Net als 23 jaar geleden – de laatste bekerwinst voor Heerenveen – gaf hij de doorslag.

Voor het zover was, zag het er voor Heerenveen wat somber uit.

Eelke Heidinga en Hein van der Wijk hadden elkaar eerder dit seizoen in de FSB-competitie getroffen. Dat was met het nodige geluk een overwinning voor Hein geworden. “Laat ik eens wat terugdoen,” moet Hein gedacht hebben, toen hij besloot Pe5xc4 te spelen. Het nadeel van die zet was dat de batterij van loper en dame op b8 respectievelijk c7 met mat op h2 de partij pardoes tot een einde brachten. Een zeldzame blunder van Hein, die tactisch zijn mannetje wel staat. Vroeg in de avond met 1-0 achter, het kon beter.

Wat dan te doen, wanneer de avond nog lang niet ten einde is? Eelke Heidinga vond in een hoek van de speelzaal het boekje behorende bij stap 6 en besloot dit aandachtig te bestuderen. Zo makkelijk zou het immers in een eventuele snelschaakpartij niet weer worden? Hein stapte ondertussen de ergernis over het verlies van zich af en bereidde zich mentaal voor op die snelschaakpartij. Of die er wel zou komen, was echter bij lange na niet zeker.

Ferdi van Bavel stond weliswaar beter na de opening, maar aan de ander twee borden was het voordeel aan Leeuwarder zijde. Ferdi had zijn tegenstander ook al ontmoet, en verslagen, in de reguliere competitie en wist nu met 2. e3 zowel Siegbert als de meegereisde clubgenoten te verrassen. Sinds wanneer speelt Ferdi zo’n rustige, weinig ambitieuze opening? Maar ziedaar, zijn tegenstrever reageerde niet goed op de opzet en raakte met een toren aan het dwalen, die uiteindelijk op c6 een uitzichtloos veld vond. Ferdi voerde de druk op, maakte geen fout en trok de stand gelijk.

Arjen Pragt beleefde een moeilijke avond tegen Maarten Etmans. Hoe hij ook zocht, het lukte niet om tegenspel te vinden. Langzaam maar zeker werd de druk te veel. Opvallend is wel dat ook deze partij nogal abrupt in mat eindigt. Twee keer op een avond, in een wedstrijd voor viertallen, en dan nog weten te winnen.

Heerenveen kon deze finale rekenen op Tjeerd Siblesz, altijd een goede speler als het om een buigen-of-barsten-partij gaat. Veel tijd gebruiken in de opening en  voor de hand liggende zetten. Geen b5 spelen in een Siciliaan, al krijg je daar later last mee.

Kortom, In Heerenveen weten we dat het alle kanten op kan in Tjeerds partij, zo lang hij nog een minuut of meer bedenktijd heeft. En dan die bijtelling…het is genieten geblazen voor Tjeerd. En het voor de toeschouwers nog even spannend te maken, wanneer de partij eigenlijk al beslist is.

Wit speelt 46. Kh3 en Tjeerd antwoordt met f5. Er volgden nog een paar schaakjes door de toren op b6 en b7 en toen Tjeerd aanstalten maakte met zijn koning naar h5 te gaan om aan de torenschaakjes te ontkomen, veerde het publiek op. Hij zou toch niet … Nee, een aardig idee natuurlijk, ware het niet dat er ook nog een witte loper is die zomaar naar e8 kan… Bijtijds realiseerde Tjeerd zich dat d4 een veel veiliger vluchtveld was.

stelling tjeerd

 

 

 

 

 

 

2-2 werd het daardoor: snelschaken!

Een morele steun is het dan de wedstrijdleider te horen zeggen dat bij 2-2 in het snelschaak wij de winnaar zouden zijn op grond van de reglementen.

Tjeerds winst telde na, hij had weinig problemen de snelschaakpartij te winnen.

Arjen had het nogmaals zwaar en verloor geruisloos. Ferdi raakte beide torens tegen lichte stukken kwijt en ging toen ouderwets rommelen. Winst op de klok.

En Hein was nu bij de les.