Schaakpartijen Editie #2

Aangezien er op dit moment geen reguliere partijen schaak worden gespeeld en de bedoeling is om partijen te tonen op de website, heb ik gekozen om een partij van mijn absoluut favoriete schaker Robert Fischer te tonen. Voor velen zullen dat andere spelers zijn en dat is een ieders goed recht.

Wat op mij zo’n indruk heeft gemaakt, is dat hij op zeer jonge leeftijd al zo sterk schaakte, het enorm scherpe spel wat hij speelde en dat hij in zijn eentje verantwoordelijk was voor het doorbreken van de Russische hegemonie in een tijd waar schaken niet alleen schaken was, maar ook een verlengstuk van het politieke spel tijdens de Koude Oorlog.

De partij werd gespeeld tegen Robert Byrne, tijdens het Amerikaans kampioenschap van 1963. Fischer was toen 20 jaar en behaalde een score van 11 uit 11 en declasseerde de competitie. Van de zes keer dat hij mee deed aan het kampioenschap won hij zes maal de titel.

Tot op de dag van vandaag is er tijdens het Amerikaans kampioenschap een prijs ($64.000,-) te verdienen die zijn naam draagt en zal worden uitgekeerd aan de speler die het resultaat van Fischer kan evenaren. Dat is overigens (tot dusverre) nooit herhaald.

Fischer speelt hier met de zwarte stukken.

Als laatste zou ik graag een ieder aanmoedigen om toch vooral partijen aan te dragen. Van commentaar voorzien of zonder. Alles is welkom.